maandag 25 november 2013

...aardappel-preisoep

Deze zachte, romige soep is gemaakt naar een recept van mijn favoriete kookprogramma Dagelijkse Kost. Ik heb iets minder prei gebruikt, omdat de prei die mijn vader kweekt erg sterk van smaak is en in plaats van taleggio heb ik een goede, rijpe camembert gebruikt, omdat dat een stuk makkelijker verkrijgbaar is.



Foto: een.be

Benodigdheden:
- 3 l kippen- of groentebouillon
- 4 grote aardappelen
- 4 preistengels
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 3 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
- 200 g camembert
- scheutje room
- klontje boter
- peper
- zout

Bereidingswijze:
- Pel de uien en knoflook en snijd ze in grove stukken
- Smelt een klont boter in een pan op een matig vuur. Stoof de stukken ui en knoflook en roer af en toe even.
- Schil de aardappelen en snijd ze grof. Doe ze ook in de pan en laat ze enkele minuten pruttelen in de boter.
- Verwijder het donkerste loof en de wortelstukken van de prei. Snijd elke stam in de lengte doormidden. Spoel zorgvuldig resten aarde en zand weg onder stromend water. Snijd de prei in grove stukken en gooi ze in de pan.
- Bind de laurierblaadjes en de tijm tot een kruidentuil. Doe het bouquet garni in de pan en laat het kort meestoven.
- Schenk nu de kippen- of groentebouillon erbij en zet het deksel schuin op de pan. Laat de soep 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
- Verwijder het uitgekookte bouquet garni. Mix de soep fijn met de staafmixer.
- Giet er een scheut room in en roer.
- Snijd de korst van de camembert en verdeel de kaas in blokjes. Laat 2/3 van de kaas wegsmelten in de warme soep en mix ze nog kort.
- Proef en voeg zout en wat peper naar smaak toe.
- Dien de soep op met wat ham en wat blokjes camembert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten