zondag 24 februari 2013

... Belgisch stoofvlees

Al sinds lange tijd kijk ik naar het programma Dagelijkse Kost op de Belgische zender Eén. Elke dag maakt kok Jeroen Meus een gerecht klaar in zijn keuken en vertelt daar erg enthousiast over.
Voor de honderdste uitzending in 2011 mocht men kiezen wat Jeroen zou gaan maken, dat is de klassieker stoofvlees met friet geworden:



Benodigdheden:

1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken)
2 grote uien
1 flesje bruin bier (min. 1flesje, bv. Sint-Bernardus abt 12)
2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop
verse tijm
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
1 stevige bruine boterham
2 eetlepels scherpe mosterd
1 scheutje natuurazijn
Boter
Peper
Zout

Bereidingswijze:

- Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
- Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
- Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
- Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Als je braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt i.p.v. gebakken.
- Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
Tip: Gebruik gerust een beetje meer bier dan aangegeven.
- Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.
- Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.
- Voeg de kruidnagel toe en de appel-perenstroop.
- Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.
- Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
- Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
- Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.
- Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

Opmerkingen:

Ik heb sukadelapen en Heineken oud bruin gebruikt en omdat Loonse of Luikse stroop hier moeilijk verkrijgbaar is, heb ik Fruitesse appel-perenstroop gebruikt. Ook heb ik een doosje champignons toegevoegd.

Bron: Dagelijkse Kost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten